Nemzetközi fizetések

Könnyen előfordulhat, hogy olyan tranzakció lebonyolítására van szükségünk, ahol a pénz átlépi az országhatárt. Ilyenkor a legtöbb esetben forintban szeretnénk küldeni vagy fogadni a pénzt és a másik félnél egy másik pénznemben (devizában) kell megvalósulnia a fizetésnek, de persze az is lehetséges, hogy külföldön szeretnénk valamiért fizetni, vagy esetleg készpénzt felvenni.

nemzetkozi-fizetes-main
nemzetkozi-fizetes-main

Nemzetközi fizetések

Könnyen előfordulhat, hogy olyan tranzakció lebonyolítására van szükségünk, ahol a pénz átlépi az országhatárt. Ilyenkor a legtöbb esetben forintban szeretnénk küldeni vagy fogadni a pénzt és a másik félnél egy másik pénznemben (devizában) kell megvalósulnia a fizetésnek, de persze az is lehetséges, hogy külföldön szeretnénk valamiért fizetni, vagy esetleg készpénzt felvenni.

Nemzetközi átutalás

A külföldi átutalások esetén nagy a jelentősége, hogy az pontosan honnan és hova irányul. Magyarországról nézve azt mondhatjuk, hogy európai országokban (az Európai Gazdasági térség, illetve a SEPA tagállamaiban) bankszámlát vezető partnerekkel jellemzően olcsóbban és gyorsabban tudunk átutalásokat lebonyolítani, míg a másfelé irányuló tranzakciók lebonyolítása a célországban érvényes feldolgozási szabályok függvényében nagyon változó lehet. A lehetőségekről és az egyes átutalás típusok részleteiről (díjak, időigény stb.) érdemes a bankodnál tájékozódnod.

Revolut

A Revolut egy brit fintech vállalat, amely – Magyarországon is elérhető – banki szolgáltatásokat nyújt ügyfelei számára. A Revolut virtuális és fizikai bankkártyát kínál ügyfeleinek, amelynek forint alapú (deviza konverziós díj nélküli) feltöltése is lehetséges. A szolgáltató sok tekintetben olcsóbb tud lenni a hagyományos bankoknál, ugyanakkor magyarországi ügyfeleit korlátozottan tudják védeni a hazai jogszabályok, nem érvényes rájuk például az OBA-védelem.

Több infó:

Transferwise

A Transferwise egy nemzetközi pénzátutalásra specializálódott platform, amely az egyik legrégebbi fintech szolgáltatóként már 2011 óta nyújt devizaváltási szolgáltatást. Elsősorban különböző pénznemek közötti pénzmozgatásra használható gazdaságosan. Ha például devizában, külföldi számlára érkezik a fizetésünk, de azt magyar forint bankszámlára szeretnénk átutalni, a Transferwise használatával a legtöbb esetben a hagyományos bankokénál kedvezőbb díjakkal tudjuk megvalósítani a tranzakciót. A pontos árfolyamot a honlapon található kalkulátor segítségével kiszámíthatjuk

Curve

A Curve a hagyományos bankoktól, illetve a Revoluttól vagy a Transferwisetól eltérő módon nem vezet számlákat. Fő innovációja, hogy olyan debit kártyát nyújt ügyfelei számára, amelyik „alá” beregisztrálható az összes többi bankkártyánk, így csak egyetlen kártyát (vagy akár azt is csak virtualizálva a mobilunkon) kell magunknál tartanunk. További szolgáltatásai többek között a kedvező valutaváltás és készpénzfelvétel, kártyaterhelések utólagos megváltoztatása stb. A kártyához mobilapplikáció kapcsolódik, ahol részletes kimutatásokat kaphatunk költéseinkről.

Több infó:

PayPal

A PayPal elektronikus kereskedelemre szakosodott, pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi vállalkozás. Ez a név szinonimaként használatos az intézet által kínált internetes fizetési módozattal is.

A PayPal elektronikus számlát vezet ügyfelei részére, melyet azok hitelkártyás fizetéssel, banki átutalással vagy inkasszómegbízással tölthetnek fel lakossági vagy céges bankszámlájukról. Internetes vásárlások során nem kell bizalmas hitelkártya- vagy számlaadatokat megadni, ill. továbbítani, hanem a PayPal felhasználói név, valamint a jelszó megadása elegendő a fizetés lebonyolításához. Ennek természetesen feltétele, hogy a webáruház szerződéses partnere legyen a PayPalnak. forrás:Wikipedia

Több infó:

Alipay és WeChat Pay

A kínai Alipay a világ legnagyobb mobil- és online fizetéseket lebonyolító platformja, ami mára teljes körű „életviteli szolgáltatássá” nőtte ki magát. A kínai felhasználók ezen keresztül tudnak közüzemi számlákat fizetni, befektetési termékeket vásárolni, szállást foglalni, taxit rendelni, mozijegyet venni vagy akár orvoshoz bejelentkezni.

Az egyébként közösségi hálózatként és üzenetküldő platformként is működő WeChat mobilfizetési megoldásával, a WeChat Pay szolgáltatással, a kínai fizetési piac másik nagy szereplője. A WeChat Pay szintén számos kiegészítő szolgáltatást nyúj, többek között személyek közötti pénzküldési lehetőséget kínál.

Az Alipay, mint fizetési mód Magyarországon is elérhető. Ez itthon kifejezetten a kínai turistáknak szól.

Ugyanakkor 2019 végétől Mastercard és Visa kártyákkal is igénybe vehetők az AliPay és a WeChat Pay egyes szolgáltatásai, így Kínába utazó magyarok is tudják használni ezt az elektronikus fizetési módot.

Big Tech szolgáltatók

A világ nagy technológiai vállalatai (pl. Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft) sorra jelentkeznek banki vagy banki jellegű szolgáltatásokkal, amelyek a jövőben vélhetően egyre nagyobb részben lehetnek hazánkban is elérhetők. Különböző fizetési, személyek közötti pénzküldési megoldások, befektetési és egyéb szolgáltatások elterjedése várható.